Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2009 14:20 - Приключение във вулкана на лешоядите
Автор: valflo Категория: Регионални   
Прочетен: 10607 Коментари: 8 Гласове:
2

Последна промяна: 12.08.2009 11:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Приключение във Вулкана на лешоядите
. Четиридневно пътешествие в Източните Родопи предлага Природозащитният център в Маджарово
С приключенски тур “Вулкана на лешоядите” изненадва любителите на природата центърът” Източни Родопи”   в Маджарово.  image
Пътешествието започва в сряда вечер, когато кандидатите да прекарат няколко дни в Родопите тръгват от София с микробус. Ако някой пътува от друга част на страната, го вземат от Пловдив, Хасково или направо си уговарят среща в Маджарово.
Настаняват се в Природозащитния център „Източни Родопи”, който е на входа на Маджарово на брега на Арда. Градът  настанен в дъното на палеогенски вулкан,  който даваше поминък на много миньори, сега  залага на туризма. В природозащитния център има хотелска част, където се настаняват гостите. Вечерта са в механа “Картал”  разположена на приземния етаж на центъра при вкусните гозби на леля Гюла. В механата могат да гледат филми за природата на Маджарово и България, да слушат родопска музика, да дивеят  на рок, но в никакъв случай няма да чуете чалга, категорични са организаторите. Най-новото е богатата колекция от кареоки песни.
Четвъртък започва с чаша горещо кафе и баница. След това приключенците тръгват до село Горно поле, на около десетина минути от Маджарово. Там отсядат в  “Дивата ферма” на Бети и Ники. Предлагат им чаша мляко от късорого родопско говедо и Ники разказва  за редките породи животни, които се отглеждат на свобода около фермата. imageСлед задължителния инструктаж за ездата поемат с конете по древните пътища на траките. За тeзи, които не са опитни в ездата,  е осигурен водач и кавалерийски седла. Маршрута минава по горния ръб на маджаровския кратер, минават през разредена дъбова гора, стъпват по поляни осеяни с орхидеи, а ако имат късмет, могат да видят отблизо лешоядите.
По обяд пристигат на брега на язовир „Ивайловград”, там  ги очаква обяд при Евгения и Марко Барови в “Тракийската Къща” - пържен шаран и домашното винце на Марко. В ранния следобед някои почиват на брега, а други  тръгват към музея на Христо Чолаков, който съхранява една от най-богатите етнографски сбирки за Източните Родопи. Може да пийнат по кафе в таханджийницата на бай Христо, да опитат тахан с мед и да видят  как се прави таханът.
image
Следобед ги очакват каяците. Тези, които не са уморени от ездата, правят по-дълъг преход до другия бряг на язовира. Каяците са на фирма DAG, модел tribal и са изключително стабилни. За да ги обърне човек, се изискват добри способности. В петък  тръгват към язовир „Студен кладенец”, където наблюдават лешоядите по време на хранене. image
Трудно може да се опише картината, когато няколко десетки белоглави лешояди се сбият около мършата. image
Често подхранванията  на белоглавите лешояди привличат и черните им събратя от Гърция, а египетските лешояди,  царските и скалните орли са чести гости в “ресторанта” за мършояди.
image
След срещата с лешоядите туристите се спускат с каяците във водите на Арда близо до каньона на дяволския мост, където според преданието Арда е можело да се прескочи само от истинските юнаци. След стената на язовира се виждат абразионните котли на реката, през които минават с лодките.  По обяд спират за пикник до брега на реката. Някои слизат от каяците и се доближават до скала с издълбани в нея множество тракийски култуви ниши.  Пътешествието по Арда завършва  на мястото където се влива в яз. „Ивайловград”.
Съботният ден е за приключения с колело. В района има маркирани четири велосипедни маршрута. Може да се избира по-дългия и лек маршрут до местността “Глухите камъни”, която според археолозите е вероятно от ранга на “Перперикон”. Може да  се спуснете по “пътеката на смъртта” от село Горно поле до Маджарово, която  минава покрай стари минни галерии и на места си е страшничка. А може и да се стигне до близката Природна забележителност “Кован кая”, където живеят лешоядите и още много хищни птици.
image
Неделя е последният ден в Родопите. Приключенците потеглят от Маджарово към скалния град Перперикон. И след това пътешествието в Източните Родопи приключва.
Организаторите са категорични, че за това приключение са ви нужни  само  гуменки или кецове с по-меки подметки, за да се чувствате по-удобно в каяците, лятно яке и клин, удобни за езда и гребане, дъждобран, фотоапарат и  разбира се добро настроение.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. enjoy6 - Ех, че хубаво :)
11.08.2009 18:13
Поздрави, Валя!
цитирай
2. martiniki - леле!
13.08.2009 07:53
първата снимка е бижу! тези с лешоядите - смразяващи...изобщо - истинско приключение!

забелязах, че някои заглавия на публикациите са с латински букви, защо е така?

цитирай
3. panazea - Мога да чета блога ти
13.08.2009 10:17
цял ден ! Благодаря ти !
цитирай
4. valflo - enjoy6 хубаво е,
17.08.2009 10:53
но ако си тук може би ще откриеш още по-хубави неща
цитирай
5. valflo - martiniki хората , които работят в центъра в Маджарово
17.08.2009 10:55
наистина успавят да те въвлекат в приключение.
латинските букви използвам по навик, свързан с работата ми.
цитирай
6. valflo - panazea
17.08.2009 10:57
и аз ти благодаря за милите думи. магията на Родопите трудно може да се опише, аз само предавам това, което срещам в планината
цитирай
7. анонимен - Компромат
27.06.2010 22:38
Може би на " Дивата ферма" не и липсват посетители обаче, снимките са някакъв колаж само от членове на семейството. А развиват тур. дейност тип селски туризъм обаче без необходимите документи или нелегално.Голяма реклама съответно няма място за отричане.А съответните органи не следят за това.По този начин се окриват доходи от НАП.Обаче докато търговията с апартаменти - под наем става скрито- покрито, Природозащитен център Маджарово, Тракийска къща село Бориславци и Дивата ферма с. Горно поле предлагат актуални ценоразписи, че извършват тур. услуги, от изяви по медий и интернет.
цитирай
8. анонимен - Фактите сочат
01.07.2010 20:24
Бай Марковата "Тракийска къща"с. Бориславци дали има купено шаранче с фактурка или по тъмно чрез бракониерство ловен е от язовира, има ли право домашно вино и ракийка да продава !!! Е ама то в България верно, че всичко може ама е само когато човек реши поради една или друга причина да си затвори очите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: valflo
Категория: Регионални
Прочетен: 334480
Постинги: 22
Коментари: 183
Гласове: 3860
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031