Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2009 16:00 - Бели чапли се настаниха в Кърджали
Автор: valflo Категория: Регионални   
Прочетен: 4856 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 09.10.2009 14:16


Чаплите избраха Кърджали

image

  Малките бели чапли  и още много редки птици са се настанили ненатрапчиво по Арда в центъра на Кърджали. Реката, разделяща града дава възможност на всеки, тръгнал по брега й, да гледа на всичко по новому, откъм дивата му страна.Няма владение на природата, което да е постоянно затворено за човека, и ето че следвайки пътя на Арда, приближаваме империята на птиците. Непристъпно блато, където газят чапли и клечат водни бикове, мяркат се зеленоноги водни кокошки и малки шаварчета. Можеш да проследиш полета на снежнобяла птица, следвайки шума на крилете й, да срещнеш погледите на малки черни очи от непристъпните гнезда по клоните на върбите.

Малцина са кърджалийците, които знаят, че в центъра на града им се е настанила рядка колония на бели чапли. Градът ни се радва на вниманието на птиците, а такъв друг няма никъде в страната.Другият град в Европа, където има колония е Брлин, но тя е създадена от хората и е в зоопарка, казват еколози.  На брега на Арда са намерили своя дом колонии от нощна чапла, малки водни бикове, зеленоноги водни кокошки, шаварчета и тръстикови дроздове, всички защитени от Закона за биологичното разнообразие. А от преди две години тук са се настанили и две двойки малки корморани, които са световно застрашен вид.

imageПричина птиците да са тук е човекът и неговата дейност. За строителни нужди трябвали инертни материали и най-лесно било да се добият от коритото на Арда. По-късно водата навлязла в направените изкопи и се оформила влажна зона, съставена от различни по дълбочина басейни, които постепенно обрасли с водна растителност - водна леща, роголиста, папура и единични върбови дървета. Друга причина водолюбивите птици да се заселят точно тук, са изобилието от риба и насекоми, с които се хранят, спокойствието и по-редките набези на бракониери и хищници, които да ги застрашават.
Птиците са се настанили върху върбите по няколкото останали островчета, пръснати сред водата.

Чаплите  живеят в гнездови колонии, защото само така могат да защитават малките си от хищници. Ако се появи врана или гарван, които застрашават яйцата и малките им, колективно ги прогонват. Ако ги нападнат обаче, те се събират така, че най-слабите и незащитените са в средата, а аутсайдерите остават отвън - там, където рискът е най-голям. И те обикновено стават жертви на нападателите.image 

Чаплите, които са се настанили в Кърджали преди повече от 100 години, са били на границата на изчезване заради това, че са станали жертва на модата. За щастие тя е нещо непостоянно и това ги спасило. Но се оказва, че най-голямата опасност, надвиснала над ценните птици край Арда, си остава човекът. 
Къде неволно, къде умишлено, той в един момент се явява техен враг. Опасен е за птиците, ако в размножителния период и когато имат малки ги обезпокои, рожбите им падат във водата и загиват. А когато мътят и бъдат прогонени, яйцата им може да изстинат или пък да бъдат нападнати от врани.  

След излюпването на малките родителите им летят доста далеч, чак до язовир “Студен кладенец”, за да събират храна за наследниците си. Въпреки че предпочитат в менюто им да има основно риба, мишки и земноводни, понякога не се поколебават да нападат малките на другите птици, които са по-беззащитни от тях, като шаварчетата, и плячкосват яйцата им. Но такъв е законът за оцеляване. И птиците продължават мирното си съвместно съжителство с жертвите.
Нощните чапли са най-много край Арда.
Оперението им е трицветно. Тя е прелетна птица. Долита през март и отлита през септември - октомври. Зимува в Северна Африка. Обитава речни разливи, блата и езера, обрасли с водна растителност и с дървета край тях. Гнезди на колонии, понякога заедно с други видове чапли. Гнездото си прави по клоните на дърветата, в тръстиката и в шавара. Често заема и гнезда на други птици. През април женската снася 3 - 5 светлосини яйца, които мъжкият и женската мътят 20 - 25 дни. Яйцата не се излюпват едновременно затова в гнездото могат да се намерят малки с най-различна възраст и големина. Когато станат на 10 дни, младите чапли се изправят на краката си. Няколко дни по-късно те често напускат гнездото си, като се катерят по клоните или се движат между растителността, но едва след 40 дни започват да летят. До началото на есента се движат на ято.

Нощната чапла се храни с жаби, водни охлюви, насекоми, пиявици и риба. Тя лови плячката си и храни малките си през нощта, затова носи името нощна.
Птиците, живеещи край реката в Кърджали, мигрират на юг на малки ята. А от север на тяхното място край Арда идват големите бели чапли, които през лятото обитават резервата “Сребърна”. Край реката, пресичаща града ни може да се наблюдава тази интересна стъпаловидна миграция, при която нашите птици отиват на юг, а от север идват други.
Спокойствието, което цари на мястото, избрано от чаплите, събира през есента, когато е време да отлитат на юг, много прелетни птици. Тогава тук могат да се видят ята от малки корморани, неми и пойни лебеди, ушати гмурци, много лиски, зеленоглави патици, големи бели и сиви чапли. 

Новият гост край Арда

image

Малкият корморан е една от най-редките и световно застрашени от изчезване водолюбиви птици. Сред хората е по-известен като малка дяволица. Включен е в последното издание на Световната Червена книга. Населява крайбрежията на Азовско, Аралско и Каспийско море, Мала Азия и Близкия изток.
В Европа гнезди единствено на Балканския полуостров. В България се среща в Атанасовското, Мандренското, Поморийското и Бургаското езеро. Вече може да се види и край Арда. Съжителства заедно с големите корморани, ибиси, чапли, лопатари. Той е най-дребният от трите вида корморани, които се срещат в страната. Често се смесва с ятата на големия си побратим, който е два пъти по-едър от него.
В полет големите корморани се подреждат в клин подобно на дивите гъски, а малките летят на групи без определена форма. Можете да ги различите и по това, че малките корморани често кацат по стъблата на тръстиката, за да изсушат крилата си, като ги разперват срещу слънцето, докато големите предпочитат високите клони на дърветата. Гнездата си разполага по върби, тополи или в тръстикови масиви. Храната им е дребни рибки, по-рядко ракообразни, пиявици, водни плъхове.
Главните причини за изчезването на малкия корморан са унищожаването на местообитания му. Въпреки че е включен в категорията “застрашен от изчезване” и законът предвижда обезщетение от 250 лв., бракониерското му отстрелване особено в райони на рибовъдни стопанства продължава и е сериозна заплаха. Трябва да се знае, че малкият корморан се храни с дребна “плевелна риба” и не нанася щети на по-едрите видове.
От нашето разбиране, съдействие и обич към природата зависи запазването на този световно застрашен вид. Да не ощетяваме повече и без това вече пообеднялата природа. Зависима е от хората и има същото право като нас на съществуване.

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bizcocho - Червената книга я разширяваме н...
01.02.2009 12:56
Червената книга я разширяваме ние-хората-със своите действия.После хвърляме средства,та да го "създаваме" аквариумно,но аз не вярвам,че то ще има "силата"на естественото си размножаване.
Хубав постинг!Хората за които лова е страст няма да го разберат/човешко его и егоизъм/,но дано до разберат тези от които биха могли да ограничат действията на "героите"с трофеи.:)
цитирай
2. chocolatte - сребърни води
10.02.2009 10:30
красиво е
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: valflo
Категория: Регионални
Прочетен: 334515
Постинги: 22
Коментари: 183
Гласове: 3860
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031