Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2008 15:48 - Отшелници
Автор: valflo Категория: Регионални   
Прочетен: 8539 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 09.10.2009 14:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Отшелниците в Джебелско
Или какво е останало от едно село
При едно от пътуванията ни из джебелско попаднахме в махала на село Лебед. Посрещна ни пустош и тишина. Събудихме задрямалите домове. Или по-скоро останките от тях.
image
Стадо овце кротко се бе настанило в един от хубавите някога къщи. И докато се питахме къде сме се озовали, на една полянка пред сграда, която някога е била магазин,  срещаме мъж на около 50 години. Той веднага ни заговаря и ни повежда към дома си. Преминаваме край запустял кладенец и пред нас на една височина се изправя малка бяла къща. Али се радва да срещне хора в
пустеещата махала.image
Разбираме, че сме в махала наречена “Изгрев”.
Зад телената ограда ни посреща майката на Али - Юршен Ахмед. Лицето на 70-годишната жена  грее. Драго й е, че идва някой,  с когото да поговори. Кани ни да седнем на пейката в двора й.
image
Нейната приказка само в началото прилича на тези, които четяхме като деца. Юршен родила девет деца. Като пораснали,  всяко си хванало пътя. Повечето са в Турция. При тях  е останал  само 49-годишният Али. Болен е, затова си е при нас, казва Юршен. 
Същия ден на гости бе дошъл синът от Турция с внуците. С въздишка възрастната жена разказа, че съпругът й се разболял и от около година
лежи неподвижен. На нея падат грижите за него и болния й син. Разчита на пенсиите и на помощите. Но тази година въглища не ни дадоха. Парите от пенсията били повече от колкото дава законът, та затова не ни дават отопление без пари,  като на останалите бедни пенсионери, казва Юршен.
И понеже са на село, паша много – гледат овце. Но след като съпругът й се разболял и за тях грижата е нейна. Помага й Али. Доколкото може. Сега мъжа гледа мачове. Като не може да стане от леглото,  търси начин да му минава някак времето, сочи жената двете сателитни антени. И синът вечер е пред телевизора. Аз пък чакам да видя новините, да чуя какво става по света. Да разбера има ли нещо ново за децата ми. image
Как заспивам и осъмвам в това безлюдно село? Ами свикнах.
Живеехме си добре преди. Хората построиха големи къщи. И дойде 1989-та.
Изведнъж всички се вдигнаха. Заминаха към Турция. Един не остана. Заключиха домовете, пръснаха животните и тръгнаха. Надявахме се,  че ще е за кратко. Ние нямахме пари. Синът болен, децата още бяха малки. Къде да вървиш? И решихме да останем. Ще се върнат,  казвахме си. Но не стана.
И сега сме сами.
image
Някои комшии още идват тук, наглеждат къщите си. Но повечето ги забравиха. И една по една се рушат. Хора от съседните махали вземат тухли за домовете си. Скоро от махалата ни нищо няма да остане. А ние не можем да мръднем оттук. Няма как с тези пенсии да си купим дом в Лебед или в Джебел. Та те децата още на мен чакат. Големи са, работа имат, но като дойдат,  питат пари няма ли да ни дадеш.
Все по-трудно става тук. Добре, че идва един микробус със стока, та не се налага всеки ден да вървя до магазина в Лебед. Но пък с лекарите е трудно. За един преглед в Кърджали трябва да ходим. Тук в Джебел само Спешна помощ имаме.
И от кмета не съм доволна, реди Юршен. Вярно е, че е кмет и на Устрен,  и на Лебед, но един път не е дошъл тук да види как живеем.  Не само когато наближат избори да идват,  да ни търсят, а след това да ни забравят.
Политиката не ме интересува. image
Искам да живеем спокойно. И ако дойде тук някой политик, първо ще го питам защо въглища не ми дават. Зимата какво ще правя с болен мъж и син. Ама не вярвам да дойде. Пътеката до нас отдавна я забравиха, изпраща ни с въздишка Юршен. И ни кани пак да дойдем. Та да има с кого да си поговори. Че тишината тук е много.




Тагове:   самота,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ianchefff - :)
11.12.2008 17:58
Политиката не я интересувала, ама щяла да го пита за въглищата...
Е, това е най-показателния пример за манталитета на българските граждани.
цитирай
2. voinov50 - Даааа...
11.12.2008 19:21
Жестоката реалност...
Поздрави за постинга!
цитирай
3. gothic - Боже....
17.12.2008 17:15
Боже....
цитирай
4. voinov50 - А сега вече да помислим за празниците...
22.12.2008 21:45
Честита Коледа!!!
цитирай
5. optimum2 - Очите на Юршен.
17.01.2009 23:48
Върнете се приятели и се вгледайте в очите на Юршен.Тези очи не могат да лъжат...Те не вярват нито на Турция нито на България.Те се молят за малко топлина...или поне за топла дума.
........
Бъдете здрави и щастливи през Новата Година.
Усмихвайте се, защото това ще ни даде сили да преодолеем трудностите.
Догановите сараи няма да стоплят тези самотни души.
Поздрави за поста.
:-)))
цитирай
6. 444 - 444
28.01.2009 00:16
те са деца на тази земя
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: valflo
Категория: Регионални
Прочетен: 334489
Постинги: 22
Коментари: 183
Гласове: 3860
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031