Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2008 12:36 - Двамата братя от Ардино
Автор: valflo Категория: Регионални   
Прочетен: 7109 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 20.01.2010 12:51


image
Картини и гъби в съзвучие

Вече повече от 14 години двама братя от Ардино съчетават успешно изкуството с бизнеса, колкото и невероятно да звучи на някои това.. Те са художници, но за да имат възможност  да работят спокойно са се заели с тежката задача да си осигуряват сами средствата като изкупуват гъби.

Влизаме в просторната стара сграда, където работят. Лъхва ни миризма на бои.   В една от стаите, където е царството на Христо, виждаме много картини,  опрели гръб в стените. От тях ни гледат Дяволския мост в различни варианти, есенни мотиви, до тях  светлината на снега. Между платната обаче виждаме картина, нетипична за Христо - пъстро съчетание от цветове на черен фон. Понякога си позволявам и да творя в по-свободен стил, казва той.

В ателието му властват нюанси на синьото, кафяво, рядко се прокрадва жълто и червено. На някоя от картините се мярка фигурка на човек, понякога съпътстван  крава или  кон. Без животинките, с които комуникира всеки ден родопчанинът, сякаш и картината не е пълна, казва художникът .

Христо споделя, че предпочита да изобразява пейзажи от Ардинския край. Завършил е една картина, на която замръзнало поточе блести от лед и сняг. Рядко рисува неща с мотиви от Кипър, или от Алпите, където е ходил преди време.

А сега преобладават зимните пейзажи. Христо казва, че двамата  с Ангел имат достатъчно събрани скици от лятото, но сега пък е бяло и красиво и то го кара да взема четката и да предава върху платното това, което го впечатлява в студените дни. А то не е никак малко. Всяка снежинка, дърво отрупано със сняг и скреж, предмет, замръзнал под леда, може да бъде изобразен.

Христо е направил триптих на негово любимо място от околностите на Ардино  - през есента, зимата и лятото. Но картината с есента са я купили техни приятели от Турция.

В съседната стая работи Ангел. Посрещат ни рисуваните камъни – светци, лица на хора, птици дори. Няколко пейзажа от Родопите греят в ярки цветове, тук властват светлината и топлина. Показва ни нещо ново - сега твори и върху пясъчници - жълти на цвят, с различни форми, сами си идват с идеята за някаква фигурка. Ангел ги обработва с шкурка, след това нанася боите. Новата си страст – пясъчниците, намира около язовира. Рисува и върху облите камъни, които е търсил край Дяволския мост. И мостът присъства на много от тях. Съжалява, че наскоро е продал камък с изображението на Богородица с младенеца. Той си е дошъл почти готов при него, тук-там е пипнал малко. А преди време е сънувал, че намира такъв камък. Не трябвашe да са разделям с него, съжалява Ангел. Но пък, за да могат да работят, част от картините трябва да бъдат продавани. И в това е трагедията на твореца, разделяш се с рожбите си, въздиша той. 

За да могат да творят спокойно Христо и Ангел Банкови са кандидатствали по проект на ПРООН “Устойчиво развитие на селските райони” и са получили 5 000 долара -50 % от необходимата им сума, другата половина осигуряват те. С тях са закупили хладилна камера и сушилня за гъби.  използват метода за шоково замразяване. С тази дейност са се захванали през 1991 г. , заедно с техен приятел, който е и износител. Правят заедно база в Смолян. Имат и своя  в Ардино. Изкупуват манатарки, пачи крак, рижанки. Започват работа, когато се появяват първите гъби през май и продължава до края на юни. Казват         че има професионални берачи, които си изкарват по около 2 000 лв. за сезон. Те знаят точно къде са, не ги унищожават и затова набират толкова много. Но идват и хора, които нищо не разбират, чули, че се изкарват много пари от това, обикалят много, намерят ли гъби, унищожават ги и така правят повече бели, отколкото да свършат нещо полезно. Но малко или много се унищожават гъбите и виждаме как намаляват, казва Христо. Когато са започнали с тази работа първата година са изкупили 15 – 20 тона. А през миналата година – само 10. Ние говорим с всеки който идва тук, казваме му как е най –добре да се берат, но все пак гъбите намаляват. Хората ни имат доверие. За разлика от други  не работим само с обещания.

Изнасяме гъбите предимно във  Франция, Италия. Продукцията ни минава през строг контрол и тук, после на митницата, и след това при купувача на място. Най-рано появилите се гъби се изнасят за един ден със самолет, затова и са толкова скъпи. А за да няма риск от наличие на отровни, ги преглеждат много внимателно една по една. Досега сме се справяли, но понякога и берачите ни не разбират, берат без да познават гъбите, а това си е рисковано.

По този начин Христо и Ангел осигуряват средства за картините, които са смисълът на живота им. Сега е трудно да си творец, да правиш изкуство, затова

Съчетаваме бизнеса и изкуството. Това ни дава по-голяма свобода, не се молим и не чакаме пари от държавата. Преди демокрацията ни водеха трудов стаж, но сега след демократичните промени ни регистрираха  като безработни, но не ни плащат обезщетение, казва Христо. Нима нашият труд е по-маловажен. Затова и решихме сами де се справяме, освен че изкупуваме гъбите, правим и надгробни паметници, казват братята. В склада, където работят има много картини, икони, рисунки върху камък. Дъхът на гъби е примесен с миризмата на боя.   А Христо и Ангел чакат времето, когато изкуството няма да е захвърлено в задния двор на обществото. Засега  се опитват да се справят сами и  наистина успяват.

Дяволският мост

 image

image музеят и галерията





Тагове:   оцеляване,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. primavera - МММ
12.05.2008 18:23
И аз бих искала да видя тези прекрасни картини, и тяхните творци и всичко около ардино и работата , както тяхната така и на земляците им. Трудно ми е обаче да стигна до там ! Далечко е ! Затова съм тук. Д а ме видите и да ви видя! Така ,че .БЛАГОДАРЯ ЗА ЪРШЕБНИЯТ РАЗКАЗ НО ОПИТАЙ СЕ ДА ГО ПОДСИЛИШ С НЯКОЙ И ДРУГ ФОТОС. МНОГО ЩЕ СЕ РАДВАМ.
цитирай
2. optimum2 - За хората от Ардино
12.05.2008 23:41
Постинга Ви е чудесен!Радвам се да чуя хубави неща за находчиви хора.Който успява да превърне работата си в хоби е щастлив човек.Надявам се че героите на Вашия разказ да са такива, защото от тях лъха духа на търсещия.
Благодаря, дерзайте.
цитирай
3. optimum2 - За картините и снимките
13.05.2008 15:16
Чудесни са.Благодаря за отзивчивоста, ще се радвам да видя и други.Сега ми идва един въпрос, който ме затруднява: Не успявам да сложа снимки в моя постинг и не знам защо?Изпробвах различни формати, но не се получава.Някаде бъркам, но не зная къде.
Лек ден.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: valflo
Категория: Регионални
Прочетен: 335110
Постинги: 22
Коментари: 183
Гласове: 3860
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930