Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2008 15:07 - Откъде ли идва сусамът?
Автор: valflo Категория: Регионални   
Прочетен: 5731 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 09.10.2009 14:08


“Ечемик, отвори се” – извикал Касим от приказката “Али Баба и 40-те разбойника, но вратата не се отваряла, след това извикал “Пшеница, отвори се”, но вратата отново не помръднала. Касим изброявал една след друга зърнените растения, но думите “Сезам, отвори се” така и изчезнали от паметта му. Напразно изброявал зърнените култури, защото сусамът е от маслодайните. Така и ние водени от вълшебната дума, отворила вратата към невероятни съкровища, открихме малка таханджийница в края на Ивайловград. И там отново се върнахме в приказките.   Сред аромата на изпечения тахан и топлина на огнището собственичката на таханджийницата Ана Кирилова  и брат й Николай ни показаха как от малките семена се получава така ценния тахан. Разбираме, че работата им никак не е лека. Затова от многото предитаханджийници в този край  сега е останала само тази.

Всички прибори, които използват тук собствениците са си направили сами. На входа има сноп изсушени стъбла, който привличат вниманието ни. Защото познаваме само семената на сусама.  Това е кичест храст с мъхести листа, който  излъчва омайващ аромат по време на цъфтеж, разказват ни стопаните. Цветовете му  се превръщат в шушулки, пълни с малки плоски, овални семенца с тъмен  цвят.

Отглеждането на сусам е трудоемка работа, затова развитите страни предпочитат да купуват, отколкото сами да го произведат. Затова и в България са все по-малко хората, които го отглеждат.

Стъблата с шушулките му се прибират през септември и октомври. Суши се и след като е готов се очуква. Когато е готов и влезе в таханджийницата първо го потапят в голямо буре със солена вода, защото солта не му позволява да падне на дъното. Когато изсъхне се пече  в специална фурна, която е разделена на две - в едната част гори огънят, а зад преградата се поставя сусамът. Познава се че е готов, когато се доближи до ухото, разказва Николай – чува се как пука и когато се стрие между пръстите отвътре е жълт на цвят. Изпеченият сусам смилат в голям хромел и от улея потича  готовият тахан.

В таханджийницата в Ивайловград за един ден може да преработят 240 кг. сусам, казва Ана. Братът и сестрата нямат  помощ отникъде, не им дават пари и по европейските програми. А е трудоемко. Затова Ана не иска децата й да продължат да поддържат таханджийницата.  В Мандрица  таханджийниците са били четири, а в Ивайловград – 3. Сега е останала само тази. Повечето хора от Ивайловград, които си добиват тахан  си го хапват в къщи или го изнасят на пазара в Кърджали и Хасково. Но всички казват, че е много полезен. И е по-добър от течния шоколад, ако се комбинира с мед. Така пише и в дебелите книги -  сместа от сусамов тахан и мед по вкусови качества не отстъпва на какаовото лакомство. Съчетанието от тези два продукта - меда и сусама е високоенергийна храна, подобно на шоколада, съдържа естествен "допинг" за мозъка и организма, за разлика от него.

Сусамът е може би най-древната подправка и едно от първите отглеждани за семена растения. Използван е още преди хилядолетия за производство на масла. Древните асирийци вярвали, че техните богове пиели напитка от сусам преди да създадат света. Китайците изгаряли сусамово олио, за да получат сажди, от които приготвяли висококачествен туш. Сусамовите семена влизали в неприкосновения хранителен запас на древните гръцки воини, а римляните приготвяли нещо като хумус от сусам и кимион. За индийските брамини сусамът е символ на добрия късмет и безсмъртието. В края на 17 век африканските роби пренасят ценните семенца в Южните щати на Америка и на Антилите с надежда, че ще им донесат щастие. В България  таханът се свързва предимно със сусамовата тахан халва.

   



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. martiniki - :)
08.05.2008 06:54
прочетох днес два от материалите, които си публикувала - интересно ми беше

хубав ден, Валя!
цитирай
2. анонимен - <a href="http://ivailovgrad.com">ivailovgrad.com</a>
12.02.2009 14:14
Доста интересен пост :)
цитирай
3. анонимен - http://ivailovgrad.com
12.02.2009 14:14
Доста интересен пост :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: valflo
Категория: Регионални
Прочетен: 334500
Постинги: 22
Коментари: 183
Гласове: 3860
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031